Πώς θα τα καταφέρω να θηλάσω αποκλειστικά το μωρό μου;
Ο δρόμος για τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό ξεκινά από το μαιευτήριο!
Ζητήστε από το γυναικολόγο σας να φροντίσει να σας επιτραπεί η επαφή δέρμα με δέρμα με το μωράκι σας κατά την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό. Ενημερώστε την προισταμένη του μαιευτικού τμήματος πως δεν επιθυμείτε να χορηγηθεί στο νεογνό σας ξένο γάλα. Φροντίστε να έχετε το μωράκι σας συνέχεια δίπλα σας, επιλέγοντας τη συνδιαμονή μητέρας-νεογέννητου στο δωμάτιο του μαιευτηρίου όλο το 24ωρο. Το νεογνό θα απομακρύνεται από τη μητέρα του μόνο αν πρέπει να υποβληθεί σε κάποια εξέταση που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο δωμάτιο νοσηλείας.
- Κάθε πότε και για πόση ώρα πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;
Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της επιτυχίας του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού είναι να κατανοήσουμε πως ΔΕΝ υπάρχει ωράριο! Θηλάζουμε το νεογνό μας όσο συχνά εκείνο το ζητά και για όση ώρα αυτό επιθυμεί.
- Να χρησιμοποιώ το θήλαστρο για να μπορώ να ελέγχω αν έχω την κατάλληλη ποσότητα γάλακτος;
Όχι! Η ανεπάρκεια γάλακτος είναι μια πολύ σπάνια κατάσταση. Το να αντλούμε το γάλα μας και μετά να το προσφέρουμε στο μωρό μας με το μπιμπερό είναι μια κουραστική διαδικασία που στερεί, τόσο από τη μητέρα όσο και από το βρέφος, τη χαρά του θηλασμού. Επίσης, μπορεί να μπερδέψει το νεογέννητο και να το οδηγήσει σε σύγχυση θηλών, γιατί είναι διαφορετική η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει για να θηλάσει, από αυτή που χρειάζεται για να αντλήσει γάλα από το μπιμπερό. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο αποφεύγουμε και τη χρήση πιπίλας τουλάχιστον κατά τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής, διάστημα κατα το οποίο εδραιώνεται ο μητρικός θηλασμός.
- Πως μπορώ να ξέρω ότι το γάλα μου είναι τόσο όσο χρειάζεται το μωρό μου για να μεγαλώσει σωστά;
Μπορείτε να παρακολουθείτε τη διούρηση και τον αριθμό των κενώσεων του νεογνού σας. Είναι κλινικά σημεία που μας δίνουν μια καλή εκτίμηση για το βαθμό ενυδάτωσης του. Ο πιο αντικειμενικός όμως τρόπος για να διαπιστώσουμε πως το νεογέννητο τρέφεται σωστά είναι η πρόσληψη βάρους. Ένα μωρό που κερδίζει το βάρος που αναλογεί στην ηλικία του, δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανησυχίας για ανεπαρκή ποσότητα γάλακτος.
- Ποια είναι η καλύτερη θέση θηλασμού;
Αυτό θα το αποφασίσετε εσείς! Τα μόνα προαπαιτούμενα είναι η μητέρα να νιώθει αναπαυτικά και το μωρό να μπορεί να θηλάζει ολόκληρη τη θηλαία άλω και όχι μόνο τη θηλή, για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Επίσης, είναι καλύτερα το κεφαλάκι του νεογέννητου να βρίσκεται σε ευθεία θέση και η μυτούλα του να είναι κοντά στο στήθος σας αλλά να μην εμποδίζεται από αυτό, ώστε να μπορεί να αναπνέει χωρίς να διακόπτει το θηλασμό.
- Με ποιο τρόπο μπορεί ο πατέρας να βοηθήσει τη σύντροφο του;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο του πατέρα στην εδραίωση του μητρικού θηλασμού! Η νέα μητέρα έχει ανάγκη από ενθάρρυνση, υποστήριξη και φροντίδα. Είναι σημαντικό η θηλάζουσα να ξεκουράζεται στα μεσοδιαστήματα που το νεογέννητο κοιμάται. Θα χρειαστεί επομένως ο πατέρας να βοηθά όσο περισσότερο μπορεί στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού και στη φροντίδα των μεγαλύτερων παιδιών. Με τον τρόπο αυτό η μητέρα θα αφοσιωθεί στο νεογέννητο και ο θηλασμός θα εδραιωθεί πολύ πιο γρήγορα.
Τέλος, θα πρέπει να θυμάστε πως δε διακόπτουμε δοκιμαστικά το θηλασμό γιατί το νεογνό μας έχει ίκτερο, ούτε γιατί έχουμε μαστίτιδα και πρέπει να λάβουμε αντιβιοτικά. Ο παιδίατρος σας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτές τις δύο καταστάσεις χωρίς να χρειαστεί να στερήσετε από το μωρό σας τα πολύτιμα οφέλη του μητρικού γάλακτος.
Εμπιστευτείτε το σώμα σας, ακολουθήστε το μωρό σας και απολαύστε την κάθε στιγμή!
Δρ. Ελένη Πλέσσα – Τηλ. 69415838383